д-р Десислава Щерева

Академична длъжност:
Департамент:
Телефон:
0887 48 56 51
Приемно време:
Сряда 13:00-15:00 504a I Корпус

Професионална автобиография:


ДЕСИСЛАВА ЩЕРЕВА завършва Средно музикално училище в град Бургас в класа по пиано на Радка Чомакова.По-късно е приета в Московската Консерватория „П.И.Чайковски”, в която се дипломира през 1992 г. в класа на проф.Зинаида Игнатиева. При нея завършва и двугодишна изпълнителска аспирантура.
Лауреат е на Национални и Международни конкурси в България,Чехия,Италия,Словакия и Япония.
Десислава Щерева има активна и разнообразна концертна дейност като солист и камерен изпълнител. Солист е на всички български симфонични и камерни оркестри, Софийска филхармония, Софийски солисти, Симфониета "София", Пловдивска филхармония, Бургаска филхармония, Плевенска филхармония и други. Изявите й се разгръщат у нас, в Русия, Чехия, Германия, Япония,Гърция. Нейни партньори са видните български диригенти като академик Васил Казанджиев, професор Пламен Джуров, Йордан Дафов и други.
През 1998 г. издава CD в Мюнхен /Германия/ в партньорство с Ева Димитрова – сопран и Хелмут Франц - тенор. През 2001г.издава CD съвместно с Радка Чомакова – произведения на Панчо Владигеров /Гега ню/. През 2008г. този диск е селектиран и включен в международната поредица "Шедьоври на класиката".
Има записи за Българското национално радио, Българската национална телевизия, Радио Москва и др.
Редовен участник е в най- реномираните български фестивали: „Софийски музикални седмици“, „Салон на изкуствата“, „Пианисимо“, „Нова българска музика“, „Европейски музикален фестивал“, „Аполония“, Музикални празници „Емил Чакъров“, както и фестивали в Македония, Люксембург и други.
Номинирана е за наградата „Кристална лира“ като солист на Софийска филхармония. През 2006 г. е удостоена с наградата „Златна муза“ за върхови постижения в изпълнението на руска музика.
Репертоарът й е огромен, разнообразен и включва музика от Барока до ХХІ век.Осъществила е множество премиери на българските композитори Руси Търмъков, Мирослав Данев, Александър Текелиев, Румен Байрактаров, Александър Йосифов, Димитър Сагаев, Николай Кауфман и други. Много автори са писали произведения специално за нея.
Изкуството й е оценено високо от критиката в най-авторитетните български вестници и списания за култура.
Член е на известното в България клавирно дуо „Щерева – Симеонова“
Понастоящем Десислава Щерева е главен асистент в катедра "Пиано" в Теоретико-Композиторски и Диригентски факултет на Национална Музикална Академия "проф. Панчо Владигеров" и в Нов Български Университет.
Публикации:


Курсове от текущия семестър: